[lang_EL]Αρχαιολογικά και ιστορικά μουσεία[/lang_EL]

[lang_EL]Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας
Αλέα Τεγέας Αρκαδίας τηλ. 2710-556540 fax 2710-242227
πληροφορίες ΥΠ.ΠΟ. – Αρχαιολογικό μουσείο Τεγέας

Το Μουσείο κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αι. (1906 – 1910). Η πρώτη έκθεση των αρχαίων έγινε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Ρωμαίο, η επανέκθεσή τους από τον Δρα Άγγελο Δεληβοριά και η τελική έκθεση, και επέκταση αυτής, στον αύλειο χώρο του Μουσείου από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Δρα Θ. Σπυρόπουλο.

Tο μουσείο, συνολικής επιφάνειας 232 τμ, απαρτίζεται συνολικά από τέσσερις αίθουσες στις οποίες στεγάζονται κατά κύριο λόγο ευρήματα ανασκαφών, περισυλλογών και παραδόσεων από την ευρύτερη περιοχή της Tεγέας.
Καλύπτεται μία ευρύτατη χρονολογική περίοδος, που ξεκινά από το 3000 π.X. και φτάνει έως το τέλος της αρχαιότητας.
Εκτίθενται νεολιθικά και πρωτοχαλκά ευρήματα, αρχιτεκτονικά και γλυπτά, επιγραφές από τα αρχαϊκά έως και τα βυζαντινά χρόνια, καθώς και ανάγλυφα παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων από την περιοχή της Τεγέας.

O επισκέπτης του μουσείου έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ορισμένες από τις τελειότερες και γνωστότερες δημιουργίες της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Πρόκειται για τα γλυπτά που κοσμούσαν τα αετώματα του ναού της Aλέας Αθηνάς, πρωτότυπα έργα ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες του 4ου αι., του Πάριου Σκόπα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Οσίου Νίκωνος 71 Σπάρτη τηλ. 27310-28575
Λειτουργία 8.30-15.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας είσοδος 2 ευρώ
πληροφορίες ΥΠ.ΠΟ. – Αρχαιολογικό μουσείο Σπάρτης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης είναι το πρώτο Μουσείο που δημιουργήθηκε σε πόλη της περιφέρειας το 1875.
Στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης το οποίο και αποδίδεται στο Δανό αρχιτέκτονα Χριστιανό Χάνσεν.
Στον προαύλιο χώρο του σημερινού μουσείου υπάρχουν ακέφαλα αγάλματα, σαρκοφάγοι και αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Το μουσείο, έκτασης περίπου 500 τμ, διαθέτει επτά αίθουσες όπου εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τη νεολιθική μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή εποχή.
O επισκέπτης του μουσείου έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει ευρήματα από τις σπουδαιότερες προϊστορικές θέσεις της Λακωνίας, έργα γλυπτικής από τα αρχαϊκά χρόνια έως και τα ρωμαϊκά, προερχόμενα από διάφορες περιοχές του νομού καθώς και ευρήματα των σωστικών ανασκαφών ανάμεσα στα οποία κατέχουν εξέχουσα θέση, τα τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων των ρωμαϊκών χρόνων από τη Σπάρτη.
Τη σπουδαιότερη θέση κατέχουν τα ευρήματα των μεγάλων ιερών της Σπάρτης, όπως της Ορθίας Αρτέμιδος, ενώ περιλαμβάνονται και λίγα επιγραφικά κείμενα τα οποία φωτίζουν μερικές πλευρές της ιστορίας της Σπάρτης.

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους
Άστρος Αρκαδίας τηλ. 27550-22201
πληροφορίες ΥΠ.ΠΟ. – Αρχαιολογικό μουσείο Άστρους

Το Μουσείο στεγάζεται σε κτίριο τοπικού παραδοσιακού ρυθμού που είχε χρησιμοποιηθεί ως διδακτήριο (Σχολή Καρυτσιώτη), από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.
Παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων από το Δήμο Άστρους και μετά από σημαντικές επισκευές και συντηρήσεις μετατράπηκε σε Μουσείο της Κυνουρίας το έτος 1985.
Διαθέτει επίσης μεγάλο αύλειο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση.

Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:
– αρχιτεκτονικά μέλη από την Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα (Δολιανά Κυνουρίας).
– ευρήματα, κυρίως κεραμικά από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων.
– μικροαντικείμενα και νομίσματα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας.
– επιγραφές από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας.

Αρχαιολογική συλλογή Μονεμβάσιας
Κάστρο Μονεμβάσιας, Πλατεία Ελκόμενου Χριστού τηλ. 27320-61403 είσοδος ελεύθερη
πληροφορίες ΥΠ.ΠΟ. – Αρχαιολογική συλλογή Μονεμβάσιας 

Η Συλλογή της Μονεμβάσιας στεγάζεται στο κάστρο της Μονεμβάσιας, σε ένα ιστορικό και διατηρητέο κτίριο το οποίο βρίσκεται μέσα στο βράχο.
Το ιστορικό διατηρητέο κτίριο πέρασε πολλές οικοδομικές φάσεις: κτίσθηκε ως τζαμί στην Τουρκοκρατία (16ος αιώνας), μετασκευάσθηκε σε δημόσιο κτίριο στην Β” Ενετοκρατία (1690-1713) και λειτούργησε ως φυλακή και καφενείο μετά την Απελευθέρωση.
Με τη στέγαση σε αυτό της Αρχαιολογικής Συλλογής ξεκινά μια νέα φάση στην ιστορία του.

Στόχος της έκθεσης είναι να δώσει στοιχεία τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό βίο ιδιαίτερα μέσα από την παρουσίαση αντικειμένων κεραμικής και μικροτεχνίας.

Η λειτουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής και ως χώρου υποδοχής και προσανατολισμού του επισκέπτη μέσα στο Κάστρο υποστηρίζεται από το χάρτη στο κέντρο της αίθουσας, με τα κυριότερα μνημεία και με προτεινόμενες διαδρομές.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά
Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά τηλ. 27310 83377 είσοδος 5 ευρώ
πληροφορίες ΥΠ.ΠΟ. – Αρχαιολογικό Μουσείο Μυστρά

Το Μουσείο του Αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά στεγάζεται στο διώροφο κτίριο της δυτικής πτέρυγας της βόρειας αυλής της Μητρόπολης (ναός Αγίου Δημητρίου Μυστρά).
Ιδρύθηκε το 1951. Έκτοτε η συλλογή του Μουσείου εμπλουτίστηκε σημαντικά.

Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται σημαντικά βυζαντινά εκθέματα, γλυπτά, έργα μικροτεχνίας, κεραμικά, χειρόγραφα, κοσμήματα, νομίσματα, σπαράγματα τοιχογραφιών, εικόνες, εξαρτήματα καλλωπισμού, ένδυσης και υπόδυσης καθώς και τα σημαντικότατα λόγω σπανιότητας κομμάτια μεταξωτού ενδύματος αλλά και η πλεξούδα πριγκίπισσας από τάφο της βόρειας στοάς της Αγίας Σοφίας.[/lang_EL]