[lang_EL]Άλλες εκδηλώσεις[/lang_EL]

[lang_EL]Γιορτές του Πάρνωνα
Νεώτερες εκδηλώσεις για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος του Πάρνωνα.
Γίνονται στην περιοχή Άγιος Πέτρος – Καστρί – Άνω Δολιανά – Αγιάννης.
Μερικά από τα δρώμενα είναι
– Παιδικό εργαστήρι
– Πεζοπορική διαδρομή στα μονοπάτια του Πάρνωνα
– Ελληνική παραδοσιακή μουσική
– Εκδηλώσεις περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος
– Ποδηλατική διαδρομή στα μονοπάτια του χωριού – επίσκεψη στον ιππικό όμιλο Δολιανών.
– Εκθέσεις φωτογραφίας, τοπικών προϊόντων.

Σπάρταθλον – Σπάρτη
Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη γίνεται το Σπάρταθλον, αγώνας εις ανάμνηση της διαδρομής που έκανε ο Αθηναίος στρατιωτικός αγγελιοφόρος, ο πρώτος μαραθωνοδρόμος, Φειδιππίδης το 490 π.χ.
Η συμμετοχή από αθλητές πολλών χωρών είναι μεγάλη.
Οι αθλητές πρέπει να διανύσουν μια απόσταση 246 χλμ.
Η διαδρομή που ακολουθείται βασίζεται στην περιγραφή του Ηρόδοτου για το κατόρθωμα του Αθηναίου ημεροδρόμου που έφθασε στη Σπάρτη την επομένη της αναχώρησης του από την Αθήνα, καθώς και σε γνωστά ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης.
Ο αγγελιοφόρος του Μιλτιάδη, ξεκινώντας από την Αθήνα, πέρασε από την αρχαία Ιερά Οδό μέχρι την Ελευσίνα. Κατόπιν ακολούθησε την Σκυρώνια Οδό (στρατιωτική οδός στις πλαγιές των Γερανίων Ορέων) και έφθασε στα Ίσθμια, τα Εξαμίλια και την Αρχαία Κόρινθο.
Από εκεί πέρασε από την Αρχαία Νεμέα, τον ορεινό όγκο μεταξύ Αργολίδας και Αρκαδίας, το Παρθένιο Όρος ( 1200μ.ύψους ), όπου είπε ότι συνάντησε τον θεό Πάνα, και κατευθύνθηκε προς την Τεγέα και από κει νότια με κατεύθυνση τη Σπάρτη.
Ο Φειδιππίδης έφθασε σε δύο μέρες στη Σπάρτη, αφού διέτρεξε συνολικά 1140 στάδια, σημερινά 246 χλμ.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ.

Τσακώνικο Πάσχα – Λεωνίδιο, Τυρός
Η τσακώνικη γλώσσα πηγάζει απ’ ευθείας από τη δωρική διάλεκτο.
Θεωρείται η αρχαιότερη ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο αλλά ταυτόχρονα είναι μια διάλεκτος υπό εξαφάνιση.
Ομιλείται σε ειδικές περιπτώσεις κυρίως από ηλικιωμένους των χωριών της Τσακωνιάς (Πραστός – ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, Καστάνιτσα, Σίταινα, Σαπουνακαίικα, Μέλανα, Παλαιοχώρα, Λεωνίδιο, Τυρός και Άγιος Ανδρέας).
Για να διασωθεί η διάλεκτος γίνονται σημαντικές προσπάθειες όπως η καταγραφή της και η αναβίωσή της σε τοπικές γιορτές.
Έτσι, την Κυριακή του Πάσχα στο Λεωνίδιο τελείται το απόγευμα η Ακολουθία της Αγάπης, όπου το Ευαγγέλιο διαβάζεται πρώτα στα Τσακώνικα.
Αντίστοιχες λειτουργίες στα Τσακώνικα γίνονται και στην εκκλησία του Τυρού αρκετές φορές το χρόνο με τη φωνή του ξακουστού παπα-Ηλία Ψαρρολόγου.
Παράλληλα, τα γνωστά πολύχρωμα αναμμένα αερόστατα ετοιμάζονται καθ” όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και αφήνονται στον ουρανό το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης αλλά και του συναγωνισμού των ενοριών για το καλύτερο αερόστατο.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του δήμου Λεωνιδίου.

Επέτειος Β” Εθνοσυνέλευσης – Άστρος
Από τις σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου είναι ο εορτασμός της επετείου της Β’ Εθνοσυνέλευσης.
Γίνεται κάθε 1η Παρασκευή μετά το Πάσχα, στο μεσόγειο Άστρος.
Η αρχική επιλογή του Ναυπλίου απορρίφθηκε ως «τόπος μερικός», δηλ. κομματικός, υπό την απόλυτο επιρροή του Κολοκοτρώνη. Επελέγη το ουδέτερο Άστρος (ή Αγιαννίτικα Καλύβια, όπως ονομάζονταν τότε) και τον Μάρτη του 1823 συγκαλείται η Β” Εθνοσυνέλευση.
150 παραστάτες ή πληρεξούσιοι, οι βουλευτές δηλαδή, που είχαν εκλεγεί στις ελεύθερες Ελληνικές επαρχίες καθώς και στρατιωτική δύναμη 6.000 αντρών για την τάξη και την ασφάλεια συγκεντρώθηκαν στο Άστρος.
Μια τουφεκιά μακρύτερα, στη γειτονική Μελιγού ή Μελιγγίτικα Καλύβια, κατέλυσαν οι στρατιωτικές φυσιογνωμίες του Αγώνα, οι κλεφτοκαπεταναίοι αλλά και 40 πληρεξούσιοι διαφόρων Ελληνικών επαρχιών και 800 εμπειροπόλεμοι στρατιώτες.
Γύρω στις 10 χιλιάδες άτομα, πολιτικοί, στρατιωτικοί, έμποροι, ντόπιοι, ξένοι και περίεργοι τριγυρνούσαν τις μέρες εκείνες μεταξύ Άστρους και Μελιγούς, προσδίνοντας ένα γραφικό χρώμα στη Συνέλευση, καθώς φουστανέλες, βράκες νησιώτικες, τούρκικα καφτάνια συνυπήρχαν με φράγκικα παντελόνια, ενώ ακούγονταν όλες οι τοπικές διάλεκτοι (τσακώνικα, κρητικά, ρουμελιώτικα) μαζί με ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά.
Οι εργασίες άρχισαν στις 29 Μαρτίου με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Οι συνεδριάσεις έγιναν στην ύπαιθρο, «μέσα εις ένα περιβόλι», σύμφωνα με τον Κολοκοτρώνη, «εντός του Μουσείου του Καρυτσιώτου», λέει η διακήρυξη της Εθνοσυνέλευσης, «υπό την σκιάν πελωρίας καρυδέας» ή «εν μέσω υποστατικού πολυδένδρου και ευκάρπου», σύμφωνα με την παράδοση.
Το πιο σημαντικό έργο της Εθνοσυνέλευσης ήταν η Αναθεώρηση του «Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδος», που είχε ψηφιστεί στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822.
Με το τέλος των εργασιών της Συνέλευσης η χώρα είχε αναθεωρήσει το «Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος» (Α” Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου, 1822) και απόκτησε οριστικό Καταστατικό Χάρτη. Στα πρότυπα των Συνταγμάτων της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, η Συνέλευση συνέταξε και τη «Διακήρυξη της Β΄ των Ελλήνων Συνελεύσεως».
Σύμφωνα με το νέο Καταστατικό Χάρτη
– ορίζεται ενιαία Κυβέρνηση και καταργούνται οι Τοπικές Διοικήσεις.
– η Ελληνική Διοίκηση αποτελείται από τρεις εξουσίες (Βουλευτική, Εκτελεστική και Δικαστική).
– καθορίζεται το λευκό και κυανό ως τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας
– αποφασίζεται η δημιουργία τακτικού στρατού και κυβερνητικού στόλου.
– θεσμοθετούνται ατομικά δικαιώματα του πολίτη (δημόσια εκπαίδευση, θρησκευτική ελευθερία, αρχή της ελευθεροτυπίας με όρους, κατάρτιση ποινικού κώδικα κ.ά.).
– καθορίζεται η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος και όχι υπό την ηγεμονία των οθωμανών.
Το σημαντικότερο σημείο ίσως να ήταν η συμφιλίωση και συμφωνία του Κολοκοτρώνη με τους πολιτικούς, πείθοντας και τους άλλους οπλαρχηγούς να συμφωνήσουν.
Έτσι απετράπη ο ορατός εμφύλιος και κατάφερε να στηθεί το κράτος της Ελλάδας.[/lang_EL]